Látnivalók

Galyatető - Magyarok Nagyasszony templom (Kodály kápolna)
Kevéssel a galyatetői Nagyszálló után épült a templom, amelyet 1942-ben szentelték fel. Harangján a felirat a következő: „Ezt Szmrecsányi Lajos egri érsek ajándékozta, amikor hős honvédeink a Donnál a vörös áradat ellen harcolnak. 1942.” A templomhoz kötik a Galyatetőn gyakran pihenő Kodály Zoltán Missa brevis, in tempora belli, azaz „Csendes mise háborús időkben”című művét (1942).
A templom színes üvegablakait - a budapesti Városmajori templom üvegablakait is jegyző - Árkayné Sztehlo Lili tervezte Az elmúlt évtizedekben a templom újabb üvegablakokkal bővült, amelynek tervezője Csiby Mihály..

Péter-hegyese kilátó
A kilátó szintén a két világháború között épült. A terméskőből álló, 100 lépcsős torony, észak felé teljes kilátást nyújt.

Mátraaljai borvidék, Farkasmály

Kisvasút - A Mátrában az első vasutat az erdőbirtokos egri érseki uradalom építette 1906-ban fa és kő szállítása céljából. Az eredetileg lóvasúti vonalakon az 1910-es évektől gőzmozdonyok jelentek meg, majd a 20-as évektől megindult a személyszállítás is. Ma a Mátravasút Gyöngyös-Mátrafüred és Gyöngyös-Gyöngyössolymos-Lajosháza között üzemel, 2009-től – az egykor felszedett nyomvonal visszaépítésével - a Mátraszentimrétől 4 km-re található Szalajkaházig.

Sástó - az ország legmagasabban fekvő tava, Kalandpark, téli-nyári bobpálya,

Mátraszentimre - a közelmúltban kialakított Szénégetők útja, Fallós-kút, Ágas-vár, 2013. nyarán Mátraszentimre vadaspark megnyitására készül.

Mátraszentlászló - Három falu temploma, az újjáépített Vöröskői-kilátó,

Mátraszentistván - Sípark, Vidróczki Csárda,

Galyavár - Magyarország mai területének legmagasabban fekvő várhelye, a Galyatető északnyugati nyúlványára épült, 837 méter tengerszint feletti magasságban. A várat Galyatetővel egy 820 méter magas nyereg köti össze, a többi oldalon kb. 250 méter magas meredek lejtők határolják.
Galyavárról semmilyen történeti adat nincs, azonban feltételezik, hogy a középkorban használták, megerősítették. Az 1929 évben kiadott Pásztor József-féle Mátra útikalauz így ír Galyavárról: „Igen alkalmas hely az erődítés számára, mivel a hegycsúcs nagyon lapos, a platója tojásdad, vagyis kerülék alakú… Igazi, tipikus pogányvár volt, kőgyepükkel, sáncokkal és vizes árokkal körülvéve.”

Parádsasvár - Károlyi-kastély (ma szálloda), a szintén Ybl Miklós által tervezett Ivócsarnok, a település határában álló Ősjuhar, üvegcsiszolók,

Parád - Palóc Ház (tájház), Cifra Istálló,

Parádfürdő - központjából kiindulva gesztenyesor vezet az Ilona-völgyi vízeséshez, amely Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga. Az Ilona-patak a Marhád (606 m) és a Cserepes-tető (734m) meredek falai között halad, majd a völgyet elhagyva zuhan alá.
Parádfürdő és a vízesés között - a zöld jelzésű turistaúton - található a Szent István királyról elnevezett csevicekút, gyógyvíz,

Kékestető - Magyarország legmagasabb pontja a kilátóval,

Mátraderecske – mofetta.